Leer jezelf coachen!

Coaching kan je helpen om op een laagdrempelige manier aan jezelf te werken en zo weer ruimte te maken voor jezelf en jouw eigen pad helder te krijgen. Tegelijkertijd wil je niet altijd afhankelijk zijn van een coach. En dat hoeft ook absoluut niet. Want jij hebt uiteindelijk zelf de antwoorden op de vragen binnenin je. Dus hoe fijn zou het zijn als je jezelf kan leren hoe je rust en ruimte creëert om bij jouw antwoorden te komen?  Om jezelf te coachen?

Het is ontzettend fijn dat er voor verschillende fases of gebeurtenissen in je leven, of wanneer je vaststaat op een kruispunt, altijd wel een coach is te vinden. Coaching kan je helpen om op een laagdrempelige manier aan jezelf te werken en zo weer ruimte te maken voor jezelf en jouw eigen pad helder te krijgen.

Tegelijkertijd wil je niet altijd afhankelijk zijn van een coach. En dat hoeft ook absoluut niet. Want jij hebt uiteindelijk zelf de antwoorden op de vragen binnenin je. Dus hoe fijn zou het zijn als je jezelf kan leren hoe je rust en ruimte creëert om bij jouw antwoorden te komen?  Om jezelf te coachen?

Ruimte voor jezelf maken

Wanneer je zelf regelmatig ruimte maakt voor wat je echt belangrijk vindt, zul je op een hele organische manier steeds dichter bij jezelf komen. Waardoor je meer rust zal ervaren en als vanzelf de dingen doet die voor jou belangrijk zijn.

Ruimte voor jezelf maken begint bij het claimen van tijd voor jezelf in je agenda: een stukje witruimte die je nog niet invult met een activiteit. Op het moment zelf gebruik je deze ruimte om bij jezelf in te checken, zodat je met volle aandacht aanwezig bent.

Manieren om dit te bereiken zijn: wandelen in de natuur, een ontspannen vorm van yoga, mediteren of het beluisteren van een mindful audio. Of misschien werkt tekenen of tuinieren wel heel goed voor jou. Het is belangrijk dat je experimenteert met verschillende manieren, zodat je ontdekt wat voor jou zou kunnen werken.

Zodra je merkt dat je volledig aanwezig bent bij jezelf, bevind je je in een staat van zijn waarin je jezelf zinvolle vragen kunt stellen. Of misschien komen de antwoorden zelfs wel vanzelf, zonder dat je een gerichte vraag hoeft te stellen. Hoe dan ook, in deze staat van zijn merk je dat jouw antwoorden vanuit een diepere laag komen: Je hoeft er niet over na te denken, maar de antwoorden stromen intuïtief je gedachten in of het papier op. Het is dan ook heel fijn om altijd een schrijfboekje bij de hand te hebben.

Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn bijvoorbeeld:

 • Waar loop ik op dit moment voor weg?
 • Van welke nieuwe stap gaat mijn hele lichaam glimlachen, of de uitdagende vraag:
 • Welke vraag durf ik mezelf niet te stellen?

Naast het stellen van de juiste vragen is ook je houding belangrijk om zo puur mogelijk antwoorden te krijgen. Door een open houding te oefenen, ook wel bekend uit de Mindfulness, leer je jezelf om niet te oordelen op basis van je eerdere ervaringen, geduld te hebben, en eindeloos opnieuw te mogen beginnen.

Het jezelf stellen van dit soort coachende vragen, samen met het oefenen van een open houding, dat is de essentie van coachen.

Je zult merken dat je hier heel goed zelf mee kunt oefenen. Wanneer je hier regelmatig de tijd voor neemt, zal je zelfbewustzijn zich steeds meer verdiepen en zal je merken dat je steeds meer verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Een leven dat in het teken staat van de dingen die voor jou van belang zijn.

Om je hierbij te helpen heeft Inner GROW coach Sjoukje Bonnema een card deck ontwikkeld met 40 vragen ter ondersteuning van jouw innerlijke groei.

Sjoukje besloot haar beste coachingsvragen te bundelen in een card deck, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn. Het Inner GROW card deck is van 100% plantenresten gemaakt, en is verkrijgbaar bij RetreatHouse en in de webshop. Sjoukje kun je voor andere mooie coaching en podcasts vinden op haar website.

Naast dat dit card deck je helpt om jezelf te leren coachen, kun je het als coach ook in je praktijk inzetten om een samen sneller tot de kern te komen of om je coachee tussen de sessies door thuis te laten werken aan een duurzame transformatie.

1707 2560 Retreat House
RetreatHouse

Schrijf je in voor healthy
and mindful news!

  Type zoekwoord ...
  RetreatHouse

  Schrijf je in voor healthy
  and mindful news!